2014-10-17

Experiment på börsen

Jag har nu varit på börsen lite mer än ett år. Jag har försökt investera sedan början av detta året. Jag skulle i många fall kalla mig ytterst oerfaren. Jag tror dock fortfarande jag kan göra bra analyser och räkna på kassaflöde, marginaler etc. Detta hjälps förstås av att jag gillar att räkna och har lätt för siffror. Jag har svårare med är mer börsspecifika saker, vilket är varför jag experimenterat en del under tiden jag varit på börsen.
Vissa av experimenten har varit simpla, testa på certifikat (det gick dåligt..), var med i en split (Addtech), utdelning av aktier (IRM). Men även lite större, lära mig om REITS (ARCP, IRM). Lära mig om BDCs som bör ta del i portföljen snart. Lära sig om olja/rigg industrin (Awilco, Statoil etc.). Lära sig om energi (Fortum). Handla med mäklare på Londonbörsen (Pheonix group), även stängda fonder kom med här. Får förstås inte glömma försäkring (Protector, Vardia). Allt som allt så underlättar det för mig att se när det händer live. En split är lätt att läsa om men vad händer? hur ser det ut? Svårt att veta att man värdet sjunker och man inte får de nya aktierna direkt i vissa fall, eller om det har någon direkt kurspåverkan pga lättare tillgänglighet. Den kanske byter namn internt. Framförallt så blir alla per aktie siffror väldigt skeva men står kvar som de var.
Sedan säger man att man ska investera inom sin circle of competence. Men om man inte kan något om något så får man lära sig. Enligt Peter Lynch verkade i genomsnitt de som köpte och sålde inom sin egna sektor prestera sämre än de som var utanför dem. Det finns dessutom inte så mycket inom data/IT bolag som jag känner att jag har en edge mot så jag blir illa tvungen att lära mig om andra branscher.

Några av de experiment som jag är mest fundersam över är förstås de som ligger back mest, Awilco Drilling och Mr Green. Borde jag inte investerat i dem från början eller är det bara att jag likt marknaden blir något pessimistisk?

Awilco med P/E 5 lät för bra för att vara sant. Det verkade vara ett ganska unikt bolag och det kommer förmodligen inte finnas något liknande i framtiden och har inte funnits historiskt. Jag tyckte spontant det borde finnas en del värde här. Men är jag den bästa för att dra en sån här slutsats. Jag tycker fortfarande det är ett intressant bolag och jag har lärt mig mycket om olja/rigg-industrin av att lära mig om det. Men i ärlighetens namn känner jag mig inte trygg med att äga Awilco i 10 år. Det gör det jobbigt om det skulle bli en längre tid av pessimism (som nu kanske?) som gör att jag kan förlora något av kapitalet jag investerat. Nu inbillar jag mig att året kommer sluta på +/- noll men man vet inte vad som kan hända i framtiden.
Det kommer nog vara ganska lätt att undvika såna här misstag i framtiden då jag tror att ett sånt typ av bolag aldrig kommer återkomma. Dock är det en del faktorer som kan vara varningstecken. Delvis har vi råvaru risken som är svår att tolka. Sedan har vi beroendet av endast två riggar, för att göra det mer generellt, beroendet av få "producerande" tillgångar. Jag har även väldigt svårt att uppskatta deras möjligheter för nya kontrakt. Från tredjepart fick jag reda på att de har bästa riggarna i industrin, frågan är om det borde räcka för mig att investera. Jag tror att det kan vara bättre att välja att inte investera om något viktigt är oklart. Med viktigt menar jag intjäningsförmåga, stabilitet samt möjligheten att växa. Om jag är osäker på deras edge bör jag i framtiden gå vidare till nästa investeringsobjekt. Det finns ändå ganska många bolag på börsen.

Apropå edge mot konkurrenter så har vi andra sänket just nu Mr Green. Likaså funderar jag om jag haft en tillräckligt stor säkerhetsmarginal vid inköp. Visserligen är nedgången efter den möjliga skattesmällen en överreaktion men den är delvis motiverad av att ett års kassaflöde går åt till att betala den. Detta är värsta falls scenariot. Nu verkar det som att EU kritiserar Belgien, hur de bryter mot EU direktiv då de tar ut högre skatt för att tjäna pengar istället för som de borde, för att minska spelmissbruk. Försvinner skattesmällen finns det tämligen stor uppsida. Men blir de tvungna att betala så ansätter jag att de kommer klara att betala den utan några problem. Viktigaste är att de inte minskar marknadsföring eller R&D. Efter det ser jag gärna att de tar ett lån med låg ränta om de kan innan de kapar utdelningen även om det är ett möjligt scenario. Jag är just nu väldigt fundersam över hur de kommer göra. Likaså blir det intressant att läsa om Q3 fortsätter visa på Mr Green förmåga att leverera en unik spelupplevelse som lockar till sig fler kunder.
Jag är något osäker på om jag i framtiden kommer ta in bolag med en såpass volatil intjäning. Med volatil menar jag att det är lätt för kunder att byta spelmiljö. Jag saknar lite de långsiktiga avtal som finns i de andra innehaven jag äger. Ett bättre alternativ är att kräva en kraftig rabatt för att jag ska ge mig in i ett sådan bolag. Jag vill alltså ha en rabatt för att ta ut den risken jag anser finnas med branschen. Här har jag fått lära mig mer om varför vallgravar är så trevliga eller uttrycket som jag gillar, inlåsning.
Får inte glömma att Mr Green och ett tidigare innehav i Bettson har varit väldigt bra undervisning inom spelindustrin.

Det trevliga med tjurmarknaden har varit att det är väldigt lätt att ångra sig, genom att sälja innehav man ej är nöjd med som ändå gått plus pga en positiv börs. Mr Green hade jag egentligen inga planer på att sälja på ett tag men det har funnits i huvudet, bla. de funderingar jag nämnde ovan. Jag tror att på 3-5 års sikt kommer bolaget utvecklas mycket väl så att det kvittar om kursen följer med eller ej.

Vad tror ni, har jag tillräckligt med erfarenhet/kunskap för att göra som gör? Har någon denna kunskap/erfarenhet? Hur förhåller ni er till experiment?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar