2015-11-16

Kort Om: Mr Green Q3



Som vanligt så är rapporterna från Mr Green framme och äter på mitt tålamod. Nu redovisar de äntligen eventuella extra kostnader som skattetvisten i Österrike kan innebära. De har även börjat betala tillbaka en del av pengarna de är skyldiga. Även om de inte har sagt hela återbetalningsplanen börjar man få ett hum om hur det ligger till.
Nu nämner däven att de kanske får tillbaka pengarna de betalar till skattemyndigheten i Österrike. Som investerare vill jag skydda mitt kapital och även om skattesmällen är ganska stor ser jag inte att det finns risk för konkurs eller dyl.

Dock ser jag problem med intäkterna. Även om de stått kvar även efter man börjat betala ganska mycket skatt är imponerande likt 20% tillväxt i övre raden men jag ser gärna tillväxt i undre raden likaså. Största problemet för min del är att när jag kollat tidigare så producerar Mr Green ett enormt kassaflöde om man skulle minska på tillväxten(minska marknadsföringskostnader) medan i denna rapporten låg marknadsföringskostnader på 28% vilket är väldigt mycket mindre än förra året men kassaflödet har ej ökat och likaså lär vi få se mindre intäkter framöver.

Enda ljuset över horisonten är om tillväxten fortsätter dock verkar detta ta ganska mycket längre tid än jag trott. Likaså skulle en eventuell vinst mot österrikiska skattemyndighet vara ganska trevligt även om det känns ganska spekulativt att satsa på det. Det ser ut som de kommer att fortsätta dras med ganska stora kostnader löpande.

I brist på tid blir det färre siffror från rapporten(länk) men jag har i varje fall valt att sälja större delar av mitt innehav. Mitt tålamod har ändå gjort att jag istället för att sälja på -15%, säljer på +7% och +7% kombinerat med en utdelning på 6% gör att över två år har jag fått 13.68% i avkastning eller nära på 7% per år så helt bortkastat har inte innehavet varit. Det har framförallt varit ganska lärorikt att ha ägt dem.

Nu bör det nämnas att en del förvärv som gjorts förmodligen kommer att förbättra resultatet mer än min något pessimistiska syn. Men jag tycker fortfarande en stabil och lönsam tillväxt lyser med sin frånvaro och då ser jag andra innehav som bättre alternativ.

Vad tycker ni?

2015-11-08

Portfölj Oktober

I Oktober gick portföljen upp strax över 8% kontra börsen som gick upp runt 6%, för helåret ligger jag +11% kontra börsens +2%. Jag vet att jag inte slår börsen varje månad men det är väl ganska självklart roligt att se att mina egna val av aktier presterar bättre än index.

Oktober präglades av några småtransaktioner, där jag fortsätter bygga på min "fond" portfölj. Denna månad fick Nordnet och SHB utökade poster samt att Tele2 fick sig en liten post. Jag passade även på att byta några SHB B mot SHB A och tjänande 36kr. Jag funderade på om den ens är värt att byta men o andra sidan har de pengarna finansierat courtaget för ett 10 tal transaktioner. Eftersom börsen gått bättre har köplägen minskat vilket gör att jag egentligen inte är sugen på att ta in något under Oktober men planen är väl fortfarande en liten post i vad jag bedömer vara billigast. Min "fond" portfölj ser ut enligt följande (innehav under 7000):

Allmänna tankar
Andra månaden klar i eget boende och har börjat vänja mig vid det nya livet, skrev mer om intäkter och utgifter under månaden(länk). Efter att ha räknat på det lite ser det ut som att jag faktiskt kan investera lite pengar innan årets slut även om jag fortfarande är en bit från målet att tillföra 18000 i nytt kapital till depån.


Transaktioner i September:
  • Jag sålde 50 aktier i Bahnhof för 132,5kr med 75% vinst exklusive utdelning
  • Jag ökade i SHB, Nordnet samt en ny post i Tele2 och ABG Sundal Collier Holding
Utdelningar & relaterade nyheter:
  • Jag fick utdelning från MAIN på 101kr
  • Jag fick utdelning från NWH.UN på 151kr
  • Jag fick utdelning från W.P Carey (WPC) på 120kr
  • Jag fick utdelning från Lexington Reality Trust (LXP) på 238kr
  • Jag fick utdelning från Atea på 1022kr
  • Jag fick utdelning från BNS och NCC på 49kr

Totala utdelningar YTD uppgår till : 15341(14450)
Utdelning på årsbasis uppgår till: 15981 (17462)
Utdelningen i Oktober uppgår till 1684(2524).



Tankar om månadens transaktioner
Som jag redan nämnt i min genomgång av Bahnhofs senaste rapport(länk) tycker jag priset sprungit iväg väldigt mycket och jag ser potential svaghet närmaste åren. Tycker även det rimligtvis borde finnas bättre investeringsalternativ med tanke på hur lång fram marknaden verkar värdera Bahnhof just nu. Jag behåller fortfarande en stor del av innehavet då jag hade hoppats på att inte behöva sälja Bahnhof. Dubblar de sin inkomst till 2018-2019(enligt deras egna prognos) så är det kanske inte så dyrt nu men då är det väldigt långt fram i tiden och det är farligt att värdera bolag såpass långt fram. Jag sålde visserligen bara 12.5% eller 50 aktier och behåller 350 aktier. Frågan är väl om jag ska skalla ner lite till snart eller ej. Jag får helt enkelt se om kursen fortsätter löpa amok. Vad tror ni om Bahnhof?

Allt som allt rullar det på, Oktober som är den stora utdelningsmånaden under andra halvåret levererade vilket var trevligt :)
Annars som synes i grafen så fick jag mer i utdelning förra året vilket har med att jag sålt en del innehav med högre utdelning och högre risk. Jag är desto tryggar med dagens innehav samt att utdelningarna är lite mer utspridda vilket är trevligt. Vi närmar oss 2016 med stormsteg och det blir intressant att se om jag kan slå årets utdelningar eller ej. Extra kul hade varit att få mer varje månad än jag fått i år men det blir svårt att slå maj.